이원종
- 직급
- 명예교수
- 전공
- 식품미생물학
- 이메일
- wonjlee@gwnu.ac.kr
- 연구분야
- :알콜 및 식품의 발효, 곰팡이 독소의 검출, 효소의 정제 및 특성연구, 식이섬유자원의 개발, 농산식품가공
세부내용
학력
- 서울대학교 식품공학 학사
- 미국 노스다코타주립대학교 식품공학 석사
- 미국 노스다코타주립대학교 식품공학 박사
경력
- 미국 University of Wisconsin 연구원
- 강릉대학교 조교수, 부교수, 교수
- 캐나다 University of Saskatchewan 교환교수
- 한국식품과학회 학술진보상 수상
- 강릉대학교 교수회장
- 강릉대학교 생명과학대학장
- 강릉대학교 산업대학원장
- 강릉대학교 식품연구소장
- 미국 University of Nebraska 교환교수
- 농촌진흥청 겸임연구관
- 식품의약품안전청 유전자변형식품 심사위원
- 중국 팔일농간대학교 교환교수
연구분야 소개
- 알콜 및 식품의 발효
- 곰팡이 독소의 검출
- 효소의 정제 및 특성연구
- 식이섬유자원의 개발
- 농산식품가공
강의 교과목
학술 활동 - (1) 논문
- Relationship of wheat polyphenol oxidase activity to color of Asian raw noodles. Food Sci. Biotechnol. 8:361-366, 1999
- Alcoholic fermentation of colored rice supplemented with inactive dry brewer's yeast. Food Sci. Biotechnol. 8:387-390, 1999
- 5'-Phosphodiesterase activity from malt rootlets. Food Science and Biotechnology, 9:183-187, 2000
- Optimal conditions for cocrystallization of supersaturated sucrose syrup. Food Sci. Biotechnol. 10(2): 108-114, 2001
- Fermentation of corn and wheat with supplementation of inactive dry brewer's yeast. J. Am. Soc. Brew. Chem. 58(3), 2000
- Relationship of grain hardness to physicochemical and processing properties of sorghum. Food Sci. Biotechnol. 10(4): 423-428, 2001
- Relationship of sorghum kernel size to physiological, milling, pasting, and cooking properties. Food Research International, 2002
- Occurrence of deoxynivalenol in Korean barley and barley products J. Am. Soc. Brew. Chem. 58(3), 2004
- Reduction of deoxyrivalenol in barley by chemical treatments and malting. Food Science and Biotechnology, 14(6): 823-827, 2005
- Deoxynivalenol을 감소시킨 보릿가루의 첨가가 제빵 특성에 미치는 영향, 한국식품과학회지 38(2) 222-231, 2006
- Detection of aflatoxin M1 in milk products from China by ELISA using monoclonal antibodies, Food Control, 20(12), 1080-1085, 2009
- Detection of afalatoxin B1 in corn, rice, and barley by ELISA, using a heavy-chain IgG2b isotope monoclonal antibody, Journal of the American Society of Brewing Chemists, 68(1),10-14, 2010
- Extraction of allyl isothiocyanate from wasabi (Wasabia japonica Matsum) using supercritical carbon dioxide, Food Science & Biotechnology, 19(2), 405-410, 2010
- Isolation and identification of antioxidant compounds from Ligularia fischeri. Journal of Food Science 75(6), 530-535, 2010
학술 활동 - (2) 저서
- 아빠는 콩글리쉬 딸은 호스하비, 다움, 2001
- 알고 먹으면 보약, 모르고 먹으면 독약, 이지북, 2002
- 위기의 식탁을 구하는 거친 음식, 랜덤하우스 중앙, 2004
- 건강을 지키는 12달 거친 음식, 랜덤하우스 중앙, 2005
- 미국유학홀로서기, 다움, 2005
- 가난한 밥상, 시공사, 2007
- 조화로운 밥상. 브리즈, 2009
- 거친 음식이 사람을 살린다. 왕의서재, 2009
- 100세 건강우연이 아니다, 중앙북스, 2009
- 미국 유학 성공의 법칙, 판테온하우스, 2010
학술 활동 - (3) 학회 활동
- Institute of Food Technologists 회원
- American Association of Cereal Chemists 회원
- American Society of Brewing Chemists 회원
- 한국식품과학회 회원
- 한국농화학회 평의원
- 한국식품영양과학회 강원지부장